16 november 2019

Drenthe geeft als eerste het startsein

Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, had de eer om van alle provincies als eerste het startsein van de campagne te mogen geven. Op maandagmorgen 11 november verzamelden de leden van de Drentse werkgroep, genodiugden en de regionale pers zich in het Provinciehuis in Assen, waar de symbolische starthandeling werd verricht. Mevrouw Klijnsma toonde de oorlogsfoto van haar keuze en overhandigde deze aan de coördinator van de Drentse werkgroep, voormalig provinciaal historicus Michel Gerding.

De foto is gemaakt tijdens de feestelijke intocht van de bevrijders in Assen, april 1945. Verpleegsters van het naburige ziekenhuis lopen gearmd met Canadese soldaten op de Brink. De verpleegster uiterst rechts is inmiddels 99 jaar oud en kan zich die dag nog levendig herinneren. Voor de camera van RTV Drenthe vertelde zij haar verhaal.

In de Drentse werkgroep die de komende tijd de zoektocht naar foto’s uitvoert, werken Drents Archief, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe samen. De werkgroep heeft al het nodige vooronderzoek gedaan. De aandacht gaat vooral ook uit naar foto’s in particulier bezit. Het publiek wordt gevraagd foto’s digitaal in te sturen via de contactpagina. De komende tijd worden er ook bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners van Drenthe foto’s kunnen brengen en zij meer te horen krijgt over de (foto-)geschiedenis van hun eigen provincie. Zie hiervoor de agenda.

Terug naar nieuwsoverzicht