6 december 2019

Presentatie van de 50 meest bijzondere WOII-foto’s van Fryslân.

Op woensdag 15 januari worden in het provinciehuis in Leeuwarden de 50 meest bijzondere Friese oorlogsfoto’s gepresenteerd. De foto’s zijn door het publiek gekozen in het kader van het project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. De afgelopen weken heeft het publiek via de Leeuwarder Courant kunnen stemmen op een selectie van 140 foto’s over de Tweede Wereldoorlog uit de provincie Fryslân. Daaruit is deze selectie van 50 foto’s gekomen. Commissaris van de Koning Arno Brok opent de avond en Frits Barend geeft een lezing over de onderduikervaring van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Fryslân.

De avond is van 19:30 – 21:30, inloop vanaf 19:00, en vindt plaats in de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden. Voor het publiek zijn 100 plekken beschikbaar. Aanmelden kan via deze link

Het project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ is een landelijk project dat in het kader van 75 jaar vrijheid wordt uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies in opdracht van Platform WO2. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Uit de 50 Friese foto’s worden de 25 foto’s met het hoogst aantal stemmen opgestuurd naar het landelijk burgerpanel. Dat panel kiest uiteindelijk, uit alle inzendingen, de 100 meest bijzondere foto’s. Van deze foto’s wordt een nationale tentoonstelling gemaakt die eind maart 2020 in de Tweede Kamer wordt onthuld.

De eerste selectie van 140 foto’s is gedaan door de provinciale werkgroep, die bestaat uit medewerkers van Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Verzetsmuseum. Daarnaast zijn de provincie Fryslân, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân betrokken bij het project.

Terug naar nieuwsoverzicht