1 september 2020

‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ Limburg

Het Gemeentearchief Weert heeft de provinciale primeur van de pop-up tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ Limburg. De tentoonstelling is van vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september te bezichtigen op de benedenverdieping van het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De toegang is gratis en te bezoeken tijdens de openingstijden van het Bibliocenter.

Op vrijdag 4 september vindt de officiële openingsbijeenkomst plaats. U bent vanaf 13.45 uur welkom, het programma duurt van 14.00 tot 15.00 uur. Geert Gabriels, wethouder cultuur gemeente Weert, zal namens het college van B&W de tentoonstelling openen. Meer informatie over het programma, de expositie en openingstijden is te vinden op de website Erfgoedhuisweert.nl ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s in Limburg‘. Vanwege coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. In het Bibliocenter is ook nog de expositie ‘Weert Bezet en Bevrijd’ te zien.

Beste 50 foto’s
Eind 2019 is landelijk een campagne gehouden voor de beste 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn vijftig foto’s voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto’s zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen. Een provinciale vakjury heeft 25 foto’s voorgedragen uit de landelijke verkiezing. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto’s uitgekozen. Dat alles levert de 50 mooiste foto’s WOll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen.

Limburg in beeld
De tentoonstelling bestaat uit 15 panelen met foto’s en een korte toelichting op groot formaat. Naast foto’s uit onder meer Maastricht, Sittard en Venlo zijn ook afbeeldingen uit Weert in de expositie opgenomen. Het Gemeentearchief Weert heeft foto’s aangeleverd uit de collectie Biezenaar en De Haan, en de gemeentearchivaris heeft vooral foto’s uit particuliere collecties aangeleverd van joodse families.
Voor dit project is nauw samengewerkt met De Limburger, het Limburgs Museum en het Regionaal Historische Centrum Limburg.

Reserveren
Vanwege coronamaatregelen kan de bijeenkomst helaas maar door maximaal 50 personen worden bijgewoond, daarom is reserveren verplicht. Meldt u vóór 2 september aan, dat kan uitsluitend via het mailadres: b.lijnsvelt@weert.nl.
Per emailadres kunt u maximaal voor 2 personen reserveren. Vermeld bij uw reservering een telefoonnummer waaronder u te bereiken bent. Deze gegevens worden uitsluitend verzameld voor deze bijeenkomst en na veertien dagen vernietigd.

U ontvangt uiterlijk 3 september bericht of uw reservering is ingewilligd. Heeft u geen bericht ontvangen dan kunt de opening helaas niet bijwonen. Uw gegevens worden dan direct gewist.

75 jaar vrijheid
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

In dezelfde ruimten is ook nog de expositie ‘Weert Bezet en Bevrijd’ te zien.

Terug naar nieuwsoverzicht