17 november 2019

Gouverneur Bovens kiest oorlogsfoto

‘Maastricht, stad van overleg en internationale samenwerking’. Deze karakteristieke eigenschappen van Maastricht komen terug in de oorlogsfoto die gouverneur Theo Bovens presenteerde op 14 november, tijdens de startbijeenkomst van de Limburgse campagne van de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De gekozen foto laat een topconferentie zien op 7 december 1944 in Maastricht. De stad is dan al bijna drie maanden bevrijd, maar grote delen van Limburg en Nederland zijn nog altijd bezet. Centraal afgebeeld zijn de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Eisenhouwer, de latere president van de Verenigde Staten (links in het midden) en naast hem zijn Britse collega veldmaarschalk Montgomery. Beiden zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de militaire bevrijding van Europa. Op deze bijeenkomst bespreken zij de strategie om Hitler Duitsland definitief op de knieën te krijgen. De gesprekken vonden plaats in het Maastrichtse Veldeke college, dat in deze periode gebruikt werd als Amerikaans hoofdkwartier: ‘Headquarter Oklahoma’.

De foto heeft voor The Bovens ook een persoonlijk tintje. ‘Het doet me wel wat, deze foto. Ik heb zelf op deze school gezeten, en veel mensen uit mijn familie ook’, vertelde de gouverneur voor de camera van regionale omroep L1. ‘Mijn vader kon geen eindexamen doen door die topontmoeting in Maastricht, dat moest een jaar later. Die persoonlijke beleving is belangrijk in dit project, als we de herinnering willen laten voortleven.’ Bovens zelf ging in de jaren zeventig op dit college naar school. Dagelijks liep hij destijds over de trappen waarop de oorlogsleiders ooit poseerden.

Symbolisch overhandigde Gouverneur Bovens de foto aan Bert Mennings, directeur van het  Limburgs Museum en Lita Wiggers, directeur van  het regionaal Historisch Centrum. Deze beide instellingen, ondersteund door zowel L1 als het dagblad De Limburger, coördineren de zoektocht van de Limburgse werkgroep naar de oorlogsfoto’s. Dit leidt uiteindelijk tot de samenstelling van de 50 meest aansprekende foto’s van Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De keuzefoto van de gouverneur is de eerste foto die geplaatst is  op de site van de Limburger. Het Limburgse publiek wordt opgeroepen dit voorbeeld te volgen en aansprekende foto’s uit eigen bezit eveneens op deze site te uploaden. Inmiddels zijn er al tientallen foto’s geplaatst op limburger.nl

Terug naar nieuwsoverzicht