Noord-Brabant kiest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog. Stem Mee!
Het Nederlandse publiek stelt in het kader van “75 jaar vrijheid” de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog samen. Om dit te bereiken is afgelopen november in elke provincie een zoektocht gestart. Elke provincie is gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Zo ook in Noord-Brabant.
De afgelopen maanden heeft een provinciale werkgroep, bestaande uit o.a. Jan van Oudheusden (oud-provinciaal historicus), Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant) en Emy Thorissen (conservator van de Brabant Collectie/Tilburg University) een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Deze keuze is mede gebaseerd op uitgebreid onderzoek dat enkele jaren geleden al is uitgevoerd (samen met het NIOD) voor een fotoboek over Noord-Brabant in de periode 1940-1945.
Door te stemmen kunt u aangeven welke foto’s de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant het treffendst in beeld brengt.
De selectie van 50 foto’s die de Werkgroep Noord-Brabant heeft gemaakt, wordt op 15 januari 2020 bekend gemaakt via deze website. Van 15 t/m 21 januari kan iedereen vervolgens via deze website stemmen op deze 50 foto’s en zal de uiteindelijke selectie teruggebracht worden naar 25 foto’s. Deze foto’s dingen uiteindelijk mee naar een plek in de uiteindelijke landelijke samenstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’.
“Als Brabant Remembers vinden we dit een mooi aanvullend project op alle activiteiten die plaats vinden in Brabant. Met het boek ‘Brabant, Brug naar Vrijheid’ worden 75 persoonlijke verhalen verteld. Met de expositie STILLLEVEN kregen al deze verhalen een maquette, waardoor de verhalen zichtbaar werden, omdat goed ander beeldmateriaal vaak ontbrak. Met deze NIOD foto-expositie worden weer beeldende verhalen toegevoegd. Door persoonlijke verhalen te verbeelden kunnen we verbinden; tussen generaties, tussen culturen en met andere – hedendaagse – gebeurtenissen. Daardoor laat het niet alleen de impact zien van de Tweede Oorlog toen, maar ook de relevantie van herdenken voor vandaag,” aldus programmadirecteur Femke Klein van Brabant Remembers.
Tentoonstelling
Een gevarieerd samengestelde jury, onder leiding van mevrouw Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselecties de definitieve keuze van 100 foto’s maken. Op 30 maart 2020 wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib: “Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.”
De bijeenkomst op 30 maart wordt door de NOS tv live uitgezonden. In de “Maand van de Vrijheid” (april 2020) zal in elke provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een “pop-up” tentoonstelling rondreizen. Op deze site is alle informatie rondom dit project te vinden.
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s
‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s‘ is een nationaal project van het Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD, dat in het kader van 75 jaar Vrijheid door het NIOD wordt uitgevoerd. Het publiek wordt gestimuleerd op uiteenlopende wijzen te participeren. Hierbij wordt benadrukt dat in de huidige samenleving, die steeds meer op visualisering is gericht, foto’s sterk tot de verbeelding spreken. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. Door de foto’s van de eigen regio te tonen, wordt de herkenbaarheid van de gebeurtenissen uit het verleden nog meer inzichtelijk gemaakt. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht.
Terug naar nieuwsoverzicht