17 november 2019

Commissaris van de koning kiest bevrijdingsfoto

Inwoners van Zeeland hebben de foto wellicht eerder gezien: het is een beeld van de bevrijding van Westkapelle op 1 november 1944. In de Zuidstraat ter hoogte van nummer 47 voeren net gelande Britse soldaten van het 41 Royal Marine Commando Duitse krijgsgevangen weg uit het zwaar verwoeste dorp. Deze foto heeft de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman uitgekozen voor het startschot van de provinciale campagne ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s’. Tijdens een bijeenkomst In het monumentale provinciehuis in Middelburg op 12 november, overhandigde de commissaris de foto symbolisch aan de Zeeuwse werkgroep. Deze werkgroep, waarin vertegenwoordigers van onder andere Zeeuws Archief, ZB Bibliotheek van Zeeland, Bevrijdingsmuseum en Gemeentearchief Sluis zitting hebben, gaat op zoek naar bijzondere Zeeuwse oorlogsfoto’s. De activiteiten van de werkgroep worden ondersteund door omroep Zeeland en de Provinciaal Zeeuwse Courant.

Iedereen kan tot 15 december foto’s insturen naar het volgende mailadres: 75jaarvrijheid@zeeland.nl. Uit alle inzendingen, tezamen met de resultaten van de zoektocht in de archieven, kiest de werkgroep de 50 meest aansprekende foto’s, die de visuele canon van de provincie Zeeland in oorlogstijd zullen vormen. Op 15 januari 2020 wordt de selectie van 50 foto’s gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het publiek mag stemmen en de 25 foto’s met de meeste stemmen gaan door naar de landelijke verkiezing. Op 31 maart 2020 wordt in de Tweede Kamer bekendgemaakt welke foto’s, afkomstig uit alle provincies, worden opgenomen in de landelijke canon van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Van deze 100 foto’s wordt een reizende expositie gemaakt die ook in Zeeland te zien zal zijn.

De werkgroep Zeeland ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ bestaat uit:

Bevrijdingsmuseum Zeeland – Stef Traas
ZB| Bibliotheek van Zeeland – Anne Buteijn
Gemeente Sluis/ gemeentearchief – Arco Willeboordse
Zeeuws Archief – Peter Blom
Omroep Zeeland – Marieke Heinen
Provincie Zeeland – Leonard van den Berge

De landelijke campagne De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s heeft als doel de herinnering aan de periode van oorlog en bezetting levend te houden. De campagne wordt uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies.

Terug naar nieuwsoverzicht