21 januari 2020

6.099 stemmen op Zuid-Hollandse WO2 foto’s

Voor de campagne WO2 in 100 foto’s hebben we meer dan 300 foto’s ontvangen uit de Tweede Wereldoorlog. Hieruit is een selectie gemaakt van 50. De Zuid-Hollandse inwoners hebben 25 foto’s gekozen, die kans maken om te worden tentoongesteld in de Tweede Kamer eind maart. Mensen konden zowel hun stem online als tijdens de bijeenkomst in het Nationaal Monument Oranjehotel uitbrengen vandaag. Daar is ook de uitslag bekend gemaakt van de 25 meest gekozen foto’s. In het fotoalbum op de site van de provincie Zuid-Holland zijn deze te zien.

Alle provincies hebben 25 foto’s ingebracht en een landelijk gekozen jury bepaalt hieruit ‘WO2 in 100 foto’s’. Dit vormt de tentoonstelling in de Tweede Kamer, die te bekijken is vanaf 30 maart. Deze tentoonstelling is gecategoriseerd in thema’s:

  1. Militaire strijd en bevrijding.
  2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden.
  3. Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing.
  4. Verzet en repressie Duitse terreur.
  5. Dagelijks leven.

Herdenken, vieren en koesteren

We leven vrij en houden de vrijheid levend. Dat is wat wij belangrijk vinden als gastprovincie van Bevrijdingsdag op 5 mei. Samen met initiatiefnemers, provincies en gemeenten organiseren we verschillende activiteiten, om onze vrijheid te blijven herdenken, vieren en koesteren. Waaronder de campagne ‘WO2 in 100 foto’s’, die we samen met het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de andere provincies hebben georganiseerd. Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Terug naar nieuwsoverzicht