14 januari 2020

Samen zoeken we het beeld van Nederland tijdens de oorlog

Het Nederlandse publiek stelt in het kader van “75 jaar vrijheid” de honderd meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog samen. Om dit te ­bereiken is afgelopen november een zoektocht gestart. In elke provincie zijn inwoners gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Tijdens publieksbijeenkomsten in de regio op 15 januari worden de keuzes van 50 foto’s in elke provincie bekend gemaakt. (voor een overzicht van de publieksbijeenkomsten zie: www.in100fotos.nl/agenda.) Het aanwezige publiek bepaalt tijdens deze bijeenkomst welke 25 foto’s uit het provinciale overzicht van 50 foto’s mee gaan naar de voorselectie waaruit de samenstelling van 100 foto’s tot stand komt. Tot 21 januari is er ook de gelegenheid om online een stem uit te brengen. Met het tonen van een persoonlijke fotokeuze werd in november 2019 in iedere provincie het startsein voor dit project gegeven door de betreffende Commissaris van de Koning. Het idee dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan, werd hierbij benadrukt.

De bekendmaking van de 50 foto’s per provincie op 15 januari zal duidelijk maken dat de zoektocht naar beeldmateriaal op verschillende wijzen is uitgevoerd door het hele land heen. Dit heeft een mooie balans van bekend en onbekend materiaal opgeleverd, waaronder ook beelden van Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Het publiek heeft daaraan bijgedragen door honderden foto’s in te sturen.

Een gevarieerd samengestelde jury, onder leiding van mevrouw Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselectie de definitieve keuze van 100 foto’s gaan maken. Op 30 maart 2020 wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib: “Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.” De bijeenkomst op 30 maart wordt door de NOS live uitgezonden. In de “Maand van de Vrijheid” (april 2020) zal in elke provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een “pop-up” tentoonstelling rondreizen. Op deze site is alle informatie rondom dit project te vinden.

Terug naar nieuwsoverzicht