27 april 2020

Meisje op de foto krijgt naam en gezicht

De zoektocht naar oorlogsfoto’s in de provincies blijft nieuwe informatie opleveren. De door de Werkgroep Groningen ingebrachte aangrijpende foto van het gewonde meisje op een kist in de Rode Kruispost in Ten Boer, riep de vraag op: wie is dat meisje dat verdwaasd in de camera kijkt? Achter de foto blijkt een tragisch verhaal schuil te gaan. Het meisje op de foto heeft nu een naam en een ‘gezicht’ gekregen.

Oproep

Een al in januari uitgezonden oproep door RTV Noord, leverde geen voldoende aanwijzingen op. Maar vorige week ontving de omroep en de redactie van ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ een e-mailbericht van Anja de Vries uit Farmsum: ‘Dat meisje op de foto is mijn moeder en ze heet Betsy Wieringa’. Zelf weet zij weinig over het verhaal van haar moeder, maar haar oom en de zwager van Betsy, Tinus Smit uit Bedum kan meer vertellen.

RTV Noord tekende het volgende verhaal op: ‘Voluit heet ze Elisabeth Wieringa en ze was de zus van mijn vrouw’, zegt Smit. ‘Betsy, want zo werd ze genoemd, woonde als kind in Appingedam. In april 1945 verschansten de Duitsers zich daar in de buurt, nadat de Canadezen de stad Groningen hadden bevrijd. Er werd hard gevochten en de bevolking had daar onder te lijden. De familie Wieringa zocht in 1945 onderdak bij kennissen in Appingedam, omdat die een kelder hadden waarin ze konden schuilen. Maar ze werden getroffen door granaatscherven. Betsy, die toen 6 jaar oud was, raakte gewond aan haar hand en haar voet.’

‘De moeder van Betsy kreeg een granaatscherf in haar arm’, vervolgt Smit. ‘Zij is altijd verlamd gebleven aan die arm. Zij is door de Canadezen naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Betsy werd naar de verbandpost in Ten Boer gereden en daar is deze foto gemaakt. ‘Betsy had ook een broertje van 3 jaar oud. Ook hij raakte gewond, vertelt Smit. ‘Het laatste wat hij zei was: ‘Ik ga slapen, ik ben moe.’ Het jongetje is naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, maar naar een ander ziekenhuis dan zijn moeder. Zijn vader heeft hem daar later gevonden, maar toen was hij al overleden. ‘Betsy is slechts 55 jaar oud geworden. ‘Ik noemde haar altijd de bikkel van de familie’, zegt Smit. ‘Maar toen kreeg ze darmkanker en daar was niets meer aan te doen.’ In 1994 is Betsy overleden.

Bron: RTV Noord

Terug naar nieuwsoverzicht