3 januari 2020

Bijna is het zover: de bekendmaking van alle provinciale WO2 foto’s

Nu de feestdagen weer voorbij zijn ligt de volledige focus van het project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ op de bekendmaking van de 50 foto’s per provincie op 15 januari aanstaande. De afgelopen weken hebben verschillende provincies hun definitieve keuzes (achter de schermen) al gemaakt. Zo werd er in Zuid-Holland eind december een besloten bijeenkomst georganiseerd, en hadden de aanwezigen de lastige taak om uit de uiteenlopende inzendingen 50 representatieve foto’s van de Tweede Wereldoorlog in de provincie te kiezen.

De Noord-Hollandse werkgroep kwam verschillende keren bijeen om, met een klein groepje experts, de inzendingen van een grote hoeveelheid instellingen in de provincie te beoordelen. Ook in Noord-Brabant kwam de werkgroep, waarin alle belangrijke WO2 instellingen in de provincie vertegenwoordigd zijn, bijeen om tot een definitieve keuze van 50 foto’s te komen. In Friesland zijn inwoners al ruim twee maanden betrokken bij de keuze van 50 foto’s door middel van een online stemtool op de website van de Leeuwarder Courant. De werkgroep Zeeland heeft laten weten dat ook daar witte rook uit de schoorsteen is gekomen en de keuze gemaakt is.

Een aantal provincies is op dit moment nog druk bezig om tot de uiteindelijke 50 provinciale foto’s te komen. Dit is niet altijd even makkelijk omdat er veel aansprekend en nieuw materiaal is aangedragen, zowel door het publiek als door lokale (WO2) instellingen. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat van elk thema minimaal vijf foto’s in de uiteindelijke selectie zitten; 1. Militaire strijd en bevrijding, 2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, 3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie en Aanpassing, 4. Verzet en Repressie (Duitse terreur), 5. Dagelijks leven.

 Op 15 januari worden alle provinciale keuzes op verschillende manieren in iedere provincie bekend gemaakt worden. Wil je weten waar en hoe dit in jouw provincie gebeurt? Kijk dan bij de ‘Agenda’ van de betreffende provincie, ga daarvoor naar de provinciale pagina. Daarnaast worden de 50 foto’s per provincie, inclusief de bijschriften, vanaf dat moment op deze website getoond. De provinciale keuzes worden in afzonderlijke  ‘pop-up’ tentoonstellingen verwerkt. Deze gaan vervolgens in de ‘Maand van de Vrijheid’ (april 2020) in elke provincie rondreizen.

Terug naar nieuwsoverzicht