Bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt
Een week na de officiële aftrap van ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ heeft het project al veel mensen bereikt. Lokale, regionale en provinciale kranten en andere media hebben uitvoerig bericht over de invulling van het project in de betreffende provincies. Daarnaast hebben de regionale omroepen verslag gedaan van de aftrap bijeenkomsten, en zijn er verschillende (radio) reportages gemaakt over de zoektocht naar provinciale foto’s. Een overzicht van deze berichtgeving is te vinden bij het persdeel van deze landelijke site, of op de sites van de afzonderlijke provincies. De komende tijd staat er nog veel meer op stapel, waaronder een interview met Benoit Mater (Limburgs Museum) en Ruud Straatman (Regionaal Historisch Centrum Limburg) bij RTV Maastricht over de zoektocht naar oorlogsfoto’s in Limburg.
Het project heeft inmiddels ook al een aantal bijzondere vondsten opgeleverd, waaronder een foto van een razzia of inval in Arnhem. Deze foto werd in het geheim gemaakt en toont tientallen bewapende Duitse militairen die op wacht staan bij een overvalwagen. Rob Zantinge heeft deze foto, door zijn opa genomen, opgestuurd naar de werkgroep van de provincie Gelderland. Omdat er weinig informatie is over deze foto, is er door Omroep Gelderland een bericht geplaatst waarin mensen die wellicht meer weten worden opgeroepen zich te melden. In andere provincies is er naar aanleiding van de presentatie van de eerste provinciale foto door de Commissaris van de Koning al een publieke discussie ontstaan. Zo verscheen er direct na de presentatie van de keuze van de Commissaris van de Koning van Utrecht een artikel in de Gelderlander waarin de vraag rees wie de drie meisjes op de betreffende foto zijn. In de provincie Zuid-Holland maakte RTV Rijnmond mooie video items over de aftrap van het project en het soort materiaal waarnaar de werkgroep op zoek is.
Deze week zijn er via verschillende kanalen, waaronder via de sites van de afzonderlijke provincies, vele tientallen foto’s ingestuurd naar de werkgroepen. Daarmee voldoet het project nu al aan de doelstelling om het publiek aan te sporen zelf nog eens op zolders en in oude fotoalbums te kijken of er niet misschien kiekjes uit de Tweede Wereldoorlog bij zitten. Samen met foto’s uit bestaande (archief)collecties, dingen deze inzendingen mee om een plek bij de uiteindelijke provinciale keuze van 50 foto’s. Uit deze provinciale selecties wordt uiteindelijk eind maart 2020 de keuze van de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Nederland bekend gemaakt.
Tot die tijd zullen de provincies, ieder op hun eigen manier, nog druk zijn met het verzamelen van (nieuw) materiaal. Houd voor het laatste overzicht van deze zoektocht deze website in de gaten.
Terug naar nieuwsoverzicht