29 april 2020

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s zijn bekend

Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Op deze site zijn alle honderd foto’s vanaf 10 uur in de ochtend, met uitgebreide bijschriften, te raadplegen. De NOS zendt die avond, direct na Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over de 100 foto’s uit. Op deze dag verschijnt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (WBooks, Zwolle).

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder leiding van voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

In het tv programma ‘De honderd foto’s van de oorlog’ dat de NOS op 4 mei op NPO 2 uitzendt (20.25 – 21.25 uur), passeert een groot aantal gekozen foto’s de revue. In deze uitzending, gepresenteerd door Herman van der Zandt, geven de initiatiefnemers van het project, NIOD-historici Laurien Vastenhout en Erik Somers, een toelichting op de foto’s en de totstandkoming van de samenstelling.

In het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s zijn alle gekozen foto’s opgenomen, voorzien van uitgebreide bijschriften waarin het verhaal achter de beelden wordt verteld en deze in hun historische context worden geplaatst.

Terug naar nieuwsoverzicht