1 december 2019

Groot aantal oorlogsfoto’s ingezonden

Voor ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ zijn via de websites van de afzonderlijke provincies de afgelopen twee weken door particulieren vele oorlogsfoto’s ingestuurd. Daarnaast zijn onderzoekers, provinciale historici en andere geïnteresseerden nog steeds op zoek naar beelden in de provinciale archiefcollecties. Deze zoektocht heeft nu al tot bijzondere vondsten geleid. Zo werd in Arnhem een zeldzame foto van een razzia ontdekt, bekijk het artikel op Omroepgelderland.nl. In de provincie Overijssel is een unieke foto opgedoken, hetgeen door zowel provinciale als landelijke media belicht werd. Op de foto uit oktober 1942 is te zien hoe Joodse vrouwen en kinderen in Zwolle door Nederlandse politie richting een verzamelpunt worden geleid. Daarvandaan zullen ze naar het doorgangskamp Westerbork worden vervoerd. Voor het eerst is een niet-Amsterdamse foto gevonden van de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Paul Harmens, onderzoeker van het Historisch Centrum Overijssel (onderdeel van de werkgroep Overijssel), trof de opname aan in de collectie van de Zwolse beroepsfotograaf Jan Anthonie Eelsingh (1866-1949), bekijk het op Historischcentrumoverijssel.nl.

Elke provincie geeft op een eigen manier invulling aan de campagne om tot de keuze van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto’s te komen. Zo is in Friesland vijf weken lang op de site van de Leeuwarder Courant een selectie uit de archieven te zien rond de vijf thema’s: militaire strijd en bevrijding, vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, Duitse aanwezigheid (collaboratie en aanpassing), verzet en repressie (Duitse terreur) en dagelijks leven. Per thema kan het publiek een stem uitbrengen via lc.nl. Elke maandag komt een nieuw thema beschikbaar. De selectie Militaire strijd en bevrijding leverde een bijzondere foto op: een kleurenopname van de binnenkomst van Canadese bevrijders in Leeuwarden op 15 april 1945. Kleurenfotografie was in de oorlogsjaren een unicum. De foto zal ongetwijfeld deel uit gaan maken van de keuze van de werkgroep Friesland voor de 50 foto’s van de provincie in oorlogstijd en mogelijk ook van de uiteindelijke 100 foto’s van de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Drenthe is de werkgroep zeer actief en worden in de provincie verschillende publieksbijeenkomsten georganiseerd. Nieuwsgierig wat de Drentse werkgroep onderneemt om oorlogsfoto’s boven water te halen? Kijk dan naar dit verslag van TV Drenthe.

Dit is slechts een greep van de vele provinciale activiteiten die leiden tot de provinciale keuzes van 50 foto’s. Uit deze provinciale selecties wordt uiteindelijk eind maart 2020 de keuze van de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Nederland bekend gemaakt. Ga naar de provinciale sites en zie hoe door elke provincie invulling aan de campagne wordt gegeven.

Terug naar nieuwsoverzicht