18 mei 2020

Nieuwe verhalen door media-aandacht

De media-aandacht voor de bekendmaking van de 100 foto’s leverde veel reacties op. Naar aanleiding van de NOS tv-uitzending stuurde de kleindochter van één van de soldaten op de schaats een bericht dat de tweede soldaat van links (met een Lewis mitrailleur in de hand) haar opa Bernard Haas is. De foto van de soldaten op de schaats werd tijdens de mobilisatie genomen (11 januari 1940). Vier maanden later werd Bernard Haans ingezet bij gevechten tegen de Duitsers in de omgeving van Venlo.

Daarna kwam hij met zijn regiment Jagers via Breda bij de Belgische grens terecht. Op 20 mei 1940 werd hij in Duinkerken ingescheept op de “SS Pavon”, waarmee hij samen men een groep van ongeveer 1450 andere Nederlandse soldaten naar Le Havre zou worden gebracht. In de nacht van 20 op 21 mei 1940 werd het schip op Het Kanaal, tussen Duinkerken en Calais, door een Duits vliegtuig gebombardeerd. Vijftig soldaten zouden deze aanval niet overleven. Bernard Haas raakte gewond, en werd op 24 mei krijgsgevangen gemaakt.

Zo worden steeds meer verhalen achter de foto’s bekend. Door op zoek te gaan naar de namen en geschiedenissen van degenen die afgebeeld staan, proberen we de oorlog levend te houden.

Terug naar nieuwsoverzicht