16 december 2019

Nog één maand tot de bekendmaking van provinciale 50 foto’s

De vierde week van het project werd ingeluid door een mooi artikel in het Antilliaans Dagblad waarin aandacht was voor het belang van het project. Daarnaast werden inwoners van de Antillen opgeroepen foto’s in te sturen. In veel provincies werden de afgelopen week inzamelmomenten gehouden, bijvoorbeeld in Meppel (Drenthe), waar in samenwerking met RTV Drenthe op 10 december een inhoudelijk programma werd georganiseerd over de Tweede Wereldoorlog in de provincie. In Utrecht werden meerdere inlever dagen georganiseerd, zoals in Het Utrechts Archief waar twee stagiairs van het project fotoalbums in ontvangst namen. RTV Utrecht maakte een mooi item van deze dag, zie ook dit artikel.

In Gelderland werd duidelijk dat er inmiddels al meer dan 60 foto’s door particulieren werden ingestuurd, waaronder – naast de unieke foto van een razzia in Arnhem – ook bijzondere beelden uit het alledaagse leven. De foto van Dina Gerink in Lichtenvoorde, genomen in de herfst van 1944 terwijl ze met haar kinderen aardappelen aan het oogsten is, is daar een mooi voorbeeld van, bekijk  daarvoor dit artikel. Ook de werkgroep in Zeeland kreeg tientallen foto’s ingestuurd. Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, gaf aan vooral de particuliere inzendingen heel bijzonder te vinden omdat deze voor iedereen nog onbekend zijn, zoals te lezen is in dit artikel. Zo stuurde Coby Dekker uit Wolphaartsdijk een bevrijdingsfoto in waarop tientallen mensen breeduit lachend de straat over gaan.

Over precies één maand zullen de werkgroepen van iedere provincie de 50 foto’s die zij gekozen hebben bekend maken. Na de bekendmaking van deze keuzes op 15 januari zal het publiek de mogelijkheid krijgen te bepalen welke van deze foto’s uiteindelijk meedingen naar een plekje bij de laatste 100 foto’s. Dit kan onder meer door middel van bijeenkomsten die in de provincies georganiseerd worden. Iedere provincie zal dit keuzemoment op een eigen manier invullen. Op deze website zal alle informatie rondom de bekendmaking van de foto’s, en de mogelijkheid voor inwoners uit de provincie hierbij aanwezig te zijn, spoedig bekend gemaakt worden. Houd deze website dus in de gaten voor de laatste informatie, én voor een overzicht van de aandacht die er in de media voor het project is.

Terug naar nieuwsoverzicht