12 november 2019

Persbericht de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

Zoek mee naar het beeld van de Tweede Wereldoorlog!

“Nu de jaren van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komen te staan zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken”.

Deze week wordt het startschot gegeven voor de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Een zoektocht naar de 100 meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, in het kader van 75 jaar Vrijheid. Uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

De zoektocht naar de 100 meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog start in de provincies en wordt officieel ingeleid door de commissarissen van de Koning met het tonen van een eerste unieke foto-vondst uit eigen provincie. Deze foto wordt gepresenteerd in context van haar bijzondere betekenis tijdens een officieel persmoment voor de regionale omroepen (zie overzicht met start-data per provincie). Met de start in de provincies zullen gedurende het project alle inwoners van Nederland gestimuleerd worden om op verschillende manieren een bijdrage te leveren. Uiteindelijk zal het resultaat van de zoektocht een nationaal overzicht van de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s zijn.

Gedurende twee maanden gaan de provincies op zoek naar oorlogsfoto’s. Erfgoedinstellingen, historische verenigingen en oorlogs- en verzetsmusea raadplegen hun fotocollecties, terwijl inwoners uit de provincie gevraagd worden hun fotoalbums door te nemen op aansprekende fotokiekjes. Behalve historische opnames van Nederland in oorlogstijd worden ook beelden geselecteerd van Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de publieksbijeenkomst op 15 januari 2020, twee maanden na de aftrap van het project, zal iedere provincie haar keuze van 50 oorlogsfoto’s presenteren. Deze beelden vormen tezamen de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.

Op 30 maart 2020, tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s (zowel fysiek als online) bekend gemaakt worden.

Tijdpad:

  1. Start provinciale zoektocht naar 50 foto’s: 11-15 november 2019
  2. Presentatie provinciale keuze van 50 foto’s:  15 januari 2020
  3. De nationale bekendmaking van de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s: 30 maart 2020

 

Contact:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik Somers (projectleider) e.somers@niod.knaw.nl: +31 (6) 52007728.

Terug naar nieuwsoverzicht