10 december 2019

Zoektocht naar foto’s gaat onverminderd door

De afgelopen week is er in iedere provincie ontzettend veel media-aandacht geweest voor het project “De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s”. Zo startte Omrop Fryslân op 27 november een zoektocht naar het jongetje dat op indringende wijze in 1945 in Sint Annaparochie op de foto werd gezet – het was één van foto’s waarop het publiek afgelopen week kon kiezen binnen het thema ‘Militaire strijd en Bevrijding’. Op 4 december werd duidelijk dat het ‘Jongetsy út St. Anne’ Gelt Klok is, die inmiddels is overleden. De oproep om foto’s in te sturen bereikte afgelopen week ook de Antillen. Op curacao.nu werden inwoners aangespoord om  op zoek te gaan naar ‘kiekjes’ die wellicht nog bij ouders of grootouders op zolder liggen. In Utrecht werd een bijzondere foto van een jongetje uit Vreeland ingestuurd door Henny Beelaarts. Het jongetje van ongeveer vier jaar kijkt ongemakkelijk in de camera, en heeft geen idee dat zijn vader binnenkort enkele maanden later, in mei 1940, tegen de Duitsers zal moeten vechten. RTV Utrecht maakte een mooi item van dit verhaal, en ging in gesprek met Henny Beelaarts en Micha Bruinvels, voormalig directeur van World Press Photo en lid van de Utrechtse werkgroep, bekijk artikel 

 In Rijssen (Gelderland) dook afgelopen week een zeldzame foto van de deportatie van Joden op. Rijssense fotograaf Hendrik de Goeijen was erbij toen de 95-jarige Izaäk Heijman zijn huis verliet om nooit meer terug te komen. Foto onderzoeker René Kok (NIOD) benadrukte dat de kracht van deze foto ligt in de ogenschijnlijke onschuld van het tafereel. Niets duidt erop dat deze man zijn dood tegemoet gaat: er is geen Jodenster zichtbaar en kinderen kijken toe hoe de man door zijn dochter begeleidt wordt, die hem naar Westerbork brengt. Uiteindelijk werd Izaäk Heijman in april 1943 in Sobibór vermoord, bekijk artikel De zoektocht naar foto’s gaat dus onverminderd door, en de betrokkenheid van het publiek is enorm. Zo zijn er bij de provinciale werkgroep van Zuid-Holland inmiddels vele tientallen foto’s door het publiek ingestuurd. Net als in de andere provincies heeft de werkgroep daar de lastige taak om uit al het materiaal een keuze van 50 foto’s te maken.

In Noord-Holland is inmiddels een eerste voorselectie van foto’s gemaakt. Tijdens een bijeenkomst die afgelopen week plaatsvond in Amsterdam werden alle foto’s doorgenomen die door musea, archiefinstellingen en lokale historische verenigingen uit de provincie waren ingezonden. Daarnaast werden ook de ingezonden foto’s door het publiek bekeken. Het werd al snel duidelijk dat er een aantal zéér unieke (kleuren) foto’s bij de Noord-Hollandse keuze van 50 zullen komen. De komende weken zal deze voorselectie nog aangevuld worden met nieuwe inzendingen. Op 15 januari zullen alle provinciale werkgroepen hun keuzes bekendmaken en toelichten tijdens bijeenkomsten in de provincie. Vanaf dan zullen de foto’s ook te zien zijn op deze website.

Terug naar nieuwsoverzicht