2 oktober 2020 t/m 3 januari 2021

WO2 in 50 Overijsselse foto’s

Pop-up expositie
Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie is vanaf 2 oktober 2020 t/m 3 januari 2021 te zien in de Grote Kerk aan de Grote Markt 18 in Zwolle. Eerder waren de foto’s te zien in het Memory Museum in Nijverdal. Voor 2021 wordt nog gezocht naar een geschikte locatie in Twente.

Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von nninghausen als Commissaris van Overijssel. Zomaar een greep uit de indrukwekkende fotos die te zienzijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’ in de Grote Kerk in Zwolle. De expositie wordt op vrijdag 2 oktober geopend door burgemeester Peter Snijders van Zwolle.

Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het gelijknamige boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen, waarvoor maar liefst 10 Overijsselse foto’s zijn uitgekozen met ook een Overijsselse foto op de cover.

Terug naar agenda