Nederland kiest de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog

In de huidige samenleving, die steeds meer op visualisering is gericht, spreken foto’s sterk tot de verbeelding. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een nationaal participatie-project dat in het kader van 75 jaar Vrijheid inwoners van Nederland stimuleert op uiteenlopende wijzen te participeren. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland, Nederlands Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s start met de zoektocht in de provincies waarbij de provinciale campagne centraal staat. Elke provincie gaat op zoek naar haar vijftig meest aansprekende WO2 foto’s. De provinciale keuzes worden op 15 januari 2020 bekend gemaakt. Deze beelden vormen tezamen de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 30 maart 2020, tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s bekend gemaakt worden. In verband met de Corona crisis, is de bekendmaking van de honderd foto's uitgesteld tot begin mei. De "pop-up" tentoonstellingen zijn ook tot nader order uitgesteld. Wij streven ernaar om deze alsnog in het najaar door de provincies te laten reizen. Houd deze website in de gaten voor de laatste informatie met betrekking tot de bekendmaking

Tijdpad met belangrijke momenten:
1. Provinciale start-bijeenkomst half november 2019
2. Provinciale publieke slotbijeenkomst op 15 januari 2020
3. De nationale bekendmaking van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s op 30 maart 2020
In verband met de Corona crisis, is de bekendmaking van de honderd foto's uitgesteld tot begin mei.

Voor de verschillende organisatoren als ook voor de pers kunnen de logo’s, het lettertype en andere elementen van de huisstijl hier worden bekeken of gedownload. Ga naar online toolkit.De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Platform WO2 is een netwerkorganisatie waarin de volgende organisaties samenwerken: