Hoofdstraat Hillegom, 7 mei 1945

“Via de Franse zender hoorde ik die avond dat de Duitsers in Nederland op zaterdag 5 mei zouden capituleren. De bevrijding was nu echt nabij.

De eerste Canadese troepen zouden pas op zondag 6 mei West-Nederland binnenkomen. Het hele weekend waren de Duitsers feitelijk nog de baas. Het verzet vroeg de in Hillegom gelegerde Duitse militairen om hun wapens in te leveren. Dat weigerden ze. Ze zouden echter niet provoceren en zoveel mogelijk binnen blijven totdat de geallieerden hen zouden ontwapenen.

Op maandag 7 mei arriveerden de eerste Canadezen in Hillegom. Eerst een verkenner in een Jeep, die in de Hoofdstraat muurvast kwam te zitten, doordat de bevolking zijn wagen bestormde. Daarna volgden tanks en enkele motorfietsen. De eerste militair werd ontvangen op het politiebureau en daarna meegetroond naar het huis van de familie Niekerk op de Van den Endelaan 39. Hij heeft de Hillegomse bevolking vanaf het balkon toegesproken, terwijl mevrouw Niekerk – van oorsprong Engelse – vertaalde wat hij zei. Daarbij werden het Engelse en het Nederlandse volkslied natuurlijk uit volle borst gezongen.

Tijdens de oorlog had ik steeds gezegd: “Als we bevrijd zijn, dan neem ik een paar dagen vakantie en dan ga ik er met de camera en het filmtoestel op uit”. Maar er moest natuurlijk ook gebakken worden. Bovendien kregen we nog steeds ladingen van het Zweedse meel binnen. Toch ging ik regelmatig de straat op om foto’s te maken en te filmen.

Bron: fotograaf: Frans Out / uit: Frans Out, ‘Hillegom ’40-’45’ (Hillegom 1987)
Terug naar home
Thema: