Vlissingen, 1941-1942

Max Peereboom (Amsterdam, 1911) woont in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. In 1929 belandt Max in Vlissingen. Hij wordt bedrijfsleider bij de goedlopende manifacturenhandel Bouman en Noach, trouwt met winkelmeisje Ans Prins, ze nemen de zaak over en Max wordt directeur van de onderneming. Bij Bouman en Noach is van alles te koop: kleding, handwerkartikelen, stoffen, woningtextiel en kleinmeubelen. Er is ook een werkplaats waar kinderledikanten en wandelwagens worden gemaakt, befaamd om hun bijzondere vering.

Max en Ans krijgen twee kinderen: Florry wordt geboren op 16 december 1938, hun zoontje Jacques Franklin ziet op 21 september 1941 het levenslicht, niet zonder reden vernoemd naar de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt die op 6 januari van dat jaar De Vier Vrijheden introduceerde: de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Niemand van de familie heeft de oorlog overleefd. Op 24 maart 1942 moeten alle Zeeuwse joden verplicht naar Amsterdam. In september 1942 wordt het jonge gezin op transport gesteld naar Auschwitz en vermoord. Ans is dan 29 jaar, Max 30, Florry 3 en Jacques Franklin 11 maanden.

Bron: Fotograaf onbekend / Collectie Joods Historisch Museum
Terug naar home
Thema: