Leeuwarden, 15 april 1945

Landbouwingenieur Pieter Stallinga, woonachtig op de Groningerstraatweg 102, maakt op zondag 15 april een serie unieke kleurenfoto’s van de binnenkomst van de Canadese bevrijders.

Die bevrijders die op 15 april euforisch worden toegejuicht, maken deel uit van het 3e verkenningssquadron van het Canadese legerkorps de Royal Canadian Dragoons (RCD). De RCD zijn enkele dagen eerder begonnen met een opmars naar het noorden. In Friesland staan ze in nauw contact met het verzet dat hen precies op de hoogte weet te houden van de activiteiten van de bezetters.

Opvallend detail op deze foto, een van de zeldzame kleurenfoto’s uit de oorlogstijd, is de lantaarnpaal. De bovenkant is wegens de verduisteringsvoorschriften gedemonteerd. Om het nutteloze van de paal enigszins te compenseren is de onderkant witgeschilderd.

Het verkenningssquadron van de RCD viert nog elk jaar een ‘Leeuwarden dag’ ter herinnering aan de bevrijding van de stad die door hen werd ingeluid. Note: deze foto zou ook van parade van 13 september 1945 kunnen zijn. “Deze tank rijdt namelijk stad uit. Bemanning is niet in gevechtstenue.”, aldus een ingestuurde reactie, dit wordt nog verder uitgezocht.

Bron: P. Stallinga / Collectie P. Stallinga, Historisch Centrum Leeuwarden
Terug naar home
Thema: