Zaandijk, voorjaar of zomer 1945

Op 9 oktober 1944 maakte de Gewestelijke Sabotage Afdeling met explosieven twee spoorbruggen bij Zaandijk onklaar. Dergelijke acties hadden nauwelijks het beoogde resultaat; de Duitsers kregen het treinverkeer meestal binnen een dag weer op gang en de repressailles waren zwaar. Zo ook in dit geval: een dag later werd de meest nabij gelegen woning (Plataanweg 11 te Zaandijk) opgeblazen, de vijf woningen ernaast aan de Tuinkade in brand gestoken. De bewoners kregen een uur om hun bezittingen in veiligheid te brengen, waarbij buurtbewoners en zelfs Duitse soldaten een handje hielpen.

In de opgeblazen woning leefde het gezin van Piet Woudt, mede-eigenaar van de Zaandijkse drukkerij Heijnis. Zij verhuisden noodgedwongen naar de woning naast het bedrijf aan de Lagedijk. Daar zouden dochter Mart en Klaas, samen met een groep jonge en getalenteerde zielsverwanten, in de laatste oorlogswinter vier afleveringen van het clandestiene blad ‘Zaans Groen’ het licht doen zien, door Klaas Woudt zelf gezet op en degelpersje dat hij met de voeten aandreef tijdens vaak ijskoude nachten in de verder verlaten drukkerij.

Klaas Woudt zou zich na de oorlog onderscheiden als uitgever, publicist en kenner van de Zaanse taal. De drukkerij is vandaag de dag nog op hetzelfde adres gevestigd, nu onder de naam Heijnis & Schipper.

Op de foto inspecteert een functionaris van de MP (Militaire Politie, zie de donkere band om de arm) samen met een spoormedewerker de schade die een halfjaar eerder is toegebracht. Rechts de door de Duitsers aangelegde noodbrug.

Bron: Jan Woudt / Gemeentearchief Zaanstad (beeldnummer 27.00173)
Terug naar home
Thema: