Hoorn, maart 1943

Met touwen worden de bronzen klokken uit de toren van de Grote Kerk in Hoorn getakeld. G. Rijs uit Zaandam voert het werk uit in opdracht van aannemer P. J. Meulenberg die in de volksmond ook wel ‘Klokken Peter’ wordt genoemd. Het klokkenspel van de Grote Kerk is nog zo goed als nieuw. Na een inzamelingsactie onder de Hoornse bevolking zijn de 37 klokken vier jaar eerder in de toren geplaatst. De voorganger is bij een grote kerkbrand in 1878 verloren gegaan.

Ook andere kerken en gebouwen in Hoorn worden van hun klokken ontdaan. De rooms-katholieke kerk aan het Grote Noord is op 9 maart 1943 als eerste aan de beurt, gevolgd door onder andere de Hoofdtoren, het Pietershof en de Oosterkerk.  Bij het verwijderen van de klokken gaan de werklieden weinig zachtzinnig te werk waardoor flinke schade aan de klokkenbehuizingen is aangericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwijnen uit Hoorn in totaal 49 klokken waarvan het merendeel is omgesmolten voor de productie van wapentuig. Van het carillon van de Grote Kerk zijn na de oorlog uiteindelijk nog 15 klokjes in goede staat teruggevonden.

Bron: Jan Dirk Osinga / Collectie Osinga, Westfries Archief (inventarisnummer 249)
Terug naar home
Thema: