96. Zuid-Holland, Delft, winter 1944/1945

In januari 1945, midden in de Hongerwinter, bestaat het officiële dagrantsoen uit circa 500 kilocalorieën per persoon. Zonder extra voeding ligt ernstige ondervoeding op de loer. In het laatste oorlogsjaar is een groot gedeelte van de bevolking aangewezen op het voedsel dat door gaarkeukens wordt verschaft. Voor anderhalve gulden kunnen er voedselkaarten gekocht worden, die recht geven op zeven maaltijden per week. Vanuit een centrale keuken in Delft worden maaltijden vervoerd naar achttien uitdeelposten in de stad, waar vrijwilligers zorgen voor de verdere distributie. Bij de uitdeelposten vormen zich dagelijks lange rijen. Tijdens de Hongerwinter zijn vlees, boter, kaas en vet bijna geheel uit de rantsoenen verdwenen. Het oorlogsdieet bestaat uit aardappelen, suikerbieten, bruin brood en peulvruchten, die dienen als basis voor een waterige soep. Alles wat eetbaar is wordt gekoesterd, zoals op de foto de graankorreltjes die van een transportwagen zijn gevallen.

Bron: Fotograaf onbekend, Fotodienst Binnenlandse Strijdkrachten/ NIOD, Beeldbank WO2
Terug naar home
Thema: